MUĞNİ’L-MUHTAC

CUMA NAMAZI

 

GİRİŞ

 

A. CUMA KELİMESİNİN SÖZLÜK VE TERİM ANLAMI

B. CUMA GÜNÜ VE CUMA NAMAZINıN FAZİLETİ

C. CUMA NAMAZININ HÜKMÜ

D. CUMA NAMAZI - ÖĞLE NAMAZI İLİŞKİSİ

 

A. CUMA KELİMESİNİN SÖZLÜK VE TERİM ANLAMI

 

Cum'ate kelimesi Arapçada; Cumua, Cum'a, Cumea şeklinde okunur. Cumia şeklinde okunuşu da rivayet edilmiştir. Bu kelimenin çoğulu Cumuat ve Cuma' şeklinde gelir.

[Kelime anlamı olarak Cuma; toplamak, bir araya getirmek kökünden gelmektedir. Cuma namazına niçin bu isim verilmiştir? Bu konuda farklı görüşler vardır]

 

[Birinci görüş]: İnsanların bu namaz için bir araya gelip toplanmaları sebebiyle bu namaza Cuma namazı denilmiştir.

 

[İkinci görüş]: Bir başka görüşe göre o günde toplanıp bir araya getirilmiş olan hayır sebebiyle bu isim verilmiştir.

 

[Üçüncü görüş]: Hz. A.dem'in yaratılışı o günde toplanıp bir araya getirildiği için bu isim verilmiştir.

 

[Dördüncü görüş]: Hz. A.dem'in yeryüzünde o gün Hz. Havva ile bir araya gelmesi sebebiyle bu isim verilmiştir.

 

Cahiliye döneminde o güne "arObe" yani apaçık olan ve yüceltilen gün adı verilirdi. Yine o güne rahmet günü adı da verilirdi. Nitekim şair bu ifadeyi kullandığı bir beytinde şöyle demiştir:

 

Arube gününde virdleri birbiri peşi sıra okuyan topluluklara canım feda olsun!

 

 

B. CUMA GÜNÜ VE CUMA NAMAZINıN FAZİLETİ

 

Cuma namazı, namazların en üstünü, Cuma günü de günlerin en üstünü, üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gündür.

 

Allah o gün altı yüz bin kişiyi cehennemden azat eder.

 

O gün ölene Allah şehid sevabı yazar, o gün ölen kişi kabir fitnesinden korunur.

 

[*] - Beyhakl'nin Fedailü'l-evkat [Vakitlerin faziletleri] isimli eserinde Lübabe b. Abdülmünzir'den merfu olarak şu hadis rivayet edilmiştir: Cuma günü günlerin efendisi ve en üstünüdür. O gün Allah katında ramazan ve kurban bayramı günlerinden daha üstündür. (Beyhaki, Cuma, III, 250)

 

 

C. CUMA NAMAZININ HÜKMÜ

 

Cuma namazı -ileride sayılacak şartların bulunması halinde- farz-ı ayndır. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmuştur: Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrıldığınızda Allah'ı anmaya koşun ve alış-verişi bırakın. Bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. [Cuma, 9]

 

[*] - Nebi {s.a.v.} şöyle buyurmuştur: Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşan her erkeğe farzdır.(Ebu Davud, Taharet, 342; Nesai, Cumua, 8)

 

[*] - Ebu Davud ve diğer sünen yazarları şunu rivayet etmişlerdir: Kim, hafife alarak üç Cuma namazını terk ederse Allah onun kalbini mühürler. (Ebu Davud, Salat, 1052; Tirmizi, Ebvabü's-salat, 500; Nesai, Cumua, 1367. )

 

[*] - Beyhaki Şuabu'l-fman adlı eserinde İbn Abbas aracılığıyla Nebi (s.a.v.}'den şunu rivayet etmiştir: Kim özürsüz olarak üç cumayı terk ederse İslamı sırtının arkasına atmış olur. (Heysemi, Mecmeu'z-zevaid, II, 193)

 

Cuma namazı, Nebi (s.a.v.) Mekke'de iken farz kılınmıştı, ancak bu namazı Mekke'de kılmamıştır. Bunun sebebi Cuma namazı kılacak kişi sayısının bulunmamasıdır. Yahut da Cuma namazının şiarı açıkta kılınmak olduğundan ve Nebi (s.a.v.) Mekke'deyken gizlendiğinden bu namazı kılmamıştır.

 

 

D. CUMA NAMAZI - ÖĞLE NAMAZI İLİŞKİSİ

 

[Cuma namazının, öğle namazının kısaltılmış hali olup olmadığı konusunda İmam Şafii (r.a.)'ye ait iki görüş bulunmaktadır]

 

[Birinci görüş]

 

İmam Şafii (r.a.)'nin yeni görüşüne göre Cuma namazı öğle vakti kılınmış olsa ve kaçırıldığında öğle namazı kılınarak telafi edilse bile bu namaz kısaltılmış bir öğle namazı değildir, müstakil bir namazdır.

 

[&] - Çünkü öğle namazı kılmak Cuma namazı kılmaktan müstağni kılmaz.

 

[*] - Ayrıca Hz. Ömer (r.a.) şöyle demiştir: Cuma namazı, peygamberinizin lisanıyla belirttiğine göre iki rekat ve kısaltılmaksızın tam kılınan bir namazdır. İftira eden hüsrana uğramıştır.(Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1,37; Beyhaki, Cumua, III, 200)

 

Nevevi el-Mecmu'da bu hadisin hasen olduğunu söylemiştir.

 

[İkinci görüş]

 

Şafii'nin eski görüşüne göre Cuma namazı, kısaltılmış öğle namazıdır.

 

Bilindiği üzere Cuma namazı iki rekattır. Rükünleri, şartları ve adabı açısından Cuma namazı beş vakit namazlar gibidir. Ayrıca Cuma namazına özgü sıhhat ve bağlayıcılık şartları ve bazı adab da bulunmaktadır. Bunların hepsi ileride gelecektir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

1. CUMA NAMAZI KİMLERE FARZDIR?